Machu Picchu Travel

Peru rondreis: Travel like a local!

Jouw Peru rondreis moet een bijzondere ervaring worden. Zo’n reis boek je niet zomaar; je plant je reis vaak maanden vooraf en je spaarrekening wordt ook al maanden niet meer geplunderd. Hoe ga je nu goed om met je budget? We geven je een aantal Peru tips, waarmee je meer uit je reis haalt voor minder geld. Travel like a local!

Neem de bus

Je rondreis door Peru is begonnen en je bent aangekomen in Lima. In plaats van de binnenlandse vlucht richting Cusco, kies je voor een busreis met Cruz del Sur. Een maatschappij die in Peru bekend staat om zijn betrouwbaarheid. De buskaartjes zijn overigens ook vooraf online te bestellen.

In plaats van de rechtstreekse reis Lima – Cusco (= +/- 22 uur in de bus) is het veel interessanter en comfortabeler om er een meerdaagse reis met tussenstops van te maken. Cruz del Sur biedt dag- en nachtritten aan. Extra tip: als je ervoor kiest om in de nacht te vertrekken, dan word je beloond met een prachtig uitzicht bij zonsopkomst: je rijdt dan namelijk dwars door de Andes.

Paracas National Parc

Kies een tussenstop in een van de dorpjes rond Nationaal Park Paracas. Een heerlijke plek om te ontspannen en kennis te maken met de Peruaanse vriendelijkheid. Bovendien: een strandwandeling zorgt ervoor dat je jetlag als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Onderdeel van het Paracas National Parc zijn ook de ‘Islas Ballestas’: een groep eilanden die in de volksmond ook wel ‘mini Galapagos’ heten. De boottochten die hier worden aangeboden zijn zeker de moeite waard!

Islas Ballestas

Pisco in Ica en zonsondergang in de Oase

De stad Ica staat bekend om zon, strand en de productie van zowel wijn als de Peru specialiteit Pisco. Heb je nog niet eerder Pisco geproefd? Bestel dan hier een ‘Pisco Sour’ in een van de uitgaansgelegenheden in de avond.

Vlakbij Ica vind je Huacachina, een oasedorpje tussen de zandduinen in de woestijn. Dit is de plek om te ‘zandboarden’ of een buggytour te doen. Of kies een heerlijke fles wijn uit, zoek een plek op de zandduinen en geniet van een magische zonsondergang in Peru. De beste periode om dit te doen is tussen mei en augustus.

Buggy's in Huacachina

Lokale specialiteiten in Arequipa

Arequipa is een grote stad en ligt 2500 meter boven zeeniveau. Een goede plek om alvast te wennen aan de hoogte, wanneer je op doorreis bent naar Cusco. Blijf hier enkele dagen om te acclimatiseren en mogelijk een bezoek te brengen aan het Santa Catalina klooster. Neem in Arequipa de tijd om lokale gerechten uit te proberen in één van de ‘Quintas’.  Een Quinta is een eethuisje waar je authentieke gerechten kunt proeven. Goed en lekker eten en waarschijnlijk ben je hier omringd door Peruanen. Wat dacht je van een ‘Chupe de Camerones’ (soep met gamba’s) of een Rocoto Relleno (pittige paprika met groenten en vlees). Erbij drink je een lokaal biertje; Cusquena. Het bier is relatief goedkoop (ongeveer 1,50 per fles) maar drink met mate…je maag is sneller van slag doordat je nu op hoogte leeft!

Je verwacht misschien dat de Peru zelf enorme koffieliefhebbers zijn. Dat zijn ze wel, maar de standaardkoffie is naar Europese maatstaven een erg ‘slap bakkie’. Bestel daarom een espresso!

Je ontbijt haal je op de lokale (overdekte) markt: soep, rijst of een warme hap. Doe dat overigens alleen als je een sterke maag. Houd het anders veilig bij de voorverpakte producten.

Plein van Arequipa

Vissoep in Puno

Met dezelfde bus – Cruz del Sur – ga je weer door naar je volgende bestemming: Puno. In het grensgebied tussen Peru en Bolivia ligt het Titicacameer: het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld (!). De oorspronkelijke bewoners – de Uros – maken hier alles van het riet dat aan de oevers van het Titicacameer groeit. Zelfs de boten zijn van..juist ja: riet.

De bevolking van Puno staat in Peru bekend om het afleveren van vele talentvolle geleerden, bijvoorbeeld wiskundigen en architecten. Het gerucht gaat dat dat te maken heeft met hun leefstijl en voeding. De vissoep ‘Carachi’, die je kunt proeven op de lokale markt, schijnt bij te dragen aan een hoog IQ. Is vissoep bij voorbaat al niet je favoriet? Probeer dan een ontbijtdrankje van het oergraan ‘Kiwicha’ (ook bekend als Amaranth) voor een kick-start van je dag!

Titicacameer

Op naar Cusco!

Vanuit Puno reis je in een directe lijn in 6 tot 8 uur naar Cusco. Ook hier kun je nog kiezen voor tussenstops in kleine dorpjes, afhankelijk van de hoeveelheid reisdagen die je hebt. In Cusco zul je merken dat het dagelijks leven wat duurder is dan in de andere regio’s van Peru. Maar ook hier hebben we een paar tips voor je!

Er zijn veel souvenirwinkels in Cusco, meer dan in de andere regio’s. Het aanbod is dus groot, wat betekent dat je voor redelijke prijzen hier goede souvenirs kunt vinden. Ga bijvoorbeeld een kijkje nemen in ‘Mercado Central Artasanal Cusco’ waar je handgemaakte producten koopt.

In Cusco komen steeds meer mogelijkheden om ook bij de lokale bevolking in huis te logeren. AirBNB is hier in opkomst. Er zijn overigens grote prijsverschillen tussen hotels en hostels in Cusco. Kijk vooraf goed wat past bij je budget en je reiswensen: er is aanbod van luxe tot eenvoudig.

Cuy op de lokale markt

De laatste inkopen en een slokje Chicha bier

Een goed adres voor de laatste aankopen voor je Trail; zoals misschien een hoofdlamp, sunblock of thermoskleding, is de ‘Camping Shop’ in Cusco op de hoek van Plaza de Armas en Plateros.

In de avonduren kun je je in Cusco zeker goed vermaken. Ook hier eet je goed en betaalbaar in de lokale ‘Quintas’. Het bekendste gerecht uit deze streek is ‘Cuy’, ofwel gebakken cavia. Of kies je voor een ander traditioneel gerecht: Chiriuchu. Een lauwwarm gerecht met stukjes kip, cavia, viseitjes, groenten en meer. Chiriuchu is voor de inwoners van Cusco een gerecht dat bij feestelijke gebeurtenissen wordt gegeten.

In Cusco kun je het ‘Inca bier’ genaamd Chicha proeven. Deze drank – op basis van mais – heeft een laag alcoholpercentage en wordt gemaakt op basis van fermentatie. Het bier wordt nog grotendeels op de authentieke manier gemaakt en stamt uit de tijd van de Inca’s. Wees ook hierbij voorzichtig wanneer je een gevoelige maag hebt; je lichaam moet natuurlijk nog het beste van jezelf laten zien tijdens de Inca Trail!