Machu Picchu Travel

De nieuwste must-see in Peru: Rainbow Mountain

Ga je naar Peru, dan breng je natuurlijk een bezoek aan Machu Picchu. Maar er is nog een plek die je beslist moet toevoegen aan je bucket list: de Rainbow Mountain Tour. De Peruanen noemen Rainbow Mountain ook wel ‘Vinicunca’ of ‘La montaña de los siete colores’. Hier en daar zie ik er in Cusco een aanplakbiljet van. Ik zie bergen met een streepjesmotief en ik denk: Daar moet ik heen! Redelijk onvoorbereid ga ik op pad. Bruno (de broer van mijn zwager Jorge) boekt de Rainbow Mountain Tour voor me en vertelt me dat ik om 3 uur ’s nachts (!) klaar moet staan. Ik word als laatste opgehaald door een minibus en ik zie dat mijn medereizigers unaniem hebben besloten om nog een oogje dicht te doen. Ik besef me dat het een zware dag gaat worden en kruip dus ook maar snel onder mijn deken.

Rainbow Mountain Tour

Adembenemend

Na zo’n 3 uur rijden stoppen we voor een ontbijt en korte uitleg. Dan is het nog 20 minuten rijden naar het startpunt van de Rainbow Mountain Tour. Er stappen nog meer toeristen uit andere minibussen en vervolgens lopen we gezamenlijk de vallei in. Ik begin opgewekt en maak wat praatjes met andere toeristen, maar al snel merk ik dat ik alle zuurstof nodig heb om mijn ene voet voor de andere te zetten. Dat ervaren de anderen ook zo, dus gaan we door in een soort stille tocht. Op zich niet vreemd dat je snel zonder lucht staat, want het startpunt van deze tour ligt al op 4.326 meter. Dat is dus al hoger dan de hoogste pas tijdens de Inca Trail.

Todo recto!

Na ongeveer een kwartier lopen kun je ervoor kiezen om de tocht verder te paard te doen. De kosten zijn 70 soles, omgerekend zo’n € 19,-. Ik besluit te gaan lopen. Nadat ik de Inca Trail zonder problemen heb gelopen geloof ik dat ik dit ook kan. De koude nacht maakt plaats voor de zon, dus er kan een laagje kleding uit. Hoe verder we lopen hoe meer de kleuren op de bergen zichtbaar worden. De groep toeristen is inmiddels veranderd in een lange slinger. Verdwalen kun je hier niet, want je volgt de groep en loopt alleen maar ‘todo recto’, ofwel rechtdoor. Om je heen grazen alpaca’s en lama’s. Hier en daar passeren we een tentje waar snacks en water worden verkocht. Ook kun je af en toe een plas-stop inlassen. Er zijn hokjes met niet meer dan een gat in de grond, die doorgaan als toilet (wat ik overigens helemaal prima vond!).

Paard huren tijdens de Rainbow Mountain Tour

Te voet of te paard

Het lijkt alsof ik in het wilde westen ben. Peruaanse cowboys galopperen aan weerszijden van mijn wandelpad op hun paarden voorbij. Steeds meer toeristen zie ik bezwijken en een paard aanhouden, zoals je dat ook bij een taxi doet. Ik zet nog door, maar merk dat ik steeds langzamer ga lopen en iedere stap zwaarder wordt. Het pad waarover ik loop is niet eens zo steil, maar het is de hoogte die ervoor zorgt dat ik naar lucht moet happen. Ik ben er bijna. Ik heb veel water gedronken onderweg, maar voel toch een lichte hoofdpijn. De laatste 100 meter kan ik het aanbod om een paard te huren niet meer afslaan. Ook al is het nog maar een klein stukje, voor mijn gevoel ga ik daar nog héél lang over doen. Een vriendelijke Peruaanse cowboy is mijn verlosser! Het allerlaatste stukje kun je niet te paard doen, dus er restte nog en klein klimmetje. Wauw! Hier heb ik het dus allemaal voor gedaan! Ik sta op 5.035 meter. Wat een bizar mooi uitzicht!

Op de top van Rainbow Mountain

Zwaar, maar een onvergetelijke Rainbow Mountain Tour!

Blij dat ik er ben, maak ik op de top een verzameling foto’s van de bergen in bonte kleuren. Na zo’n 45 minuten bereid ik me voor op de terugweg over hetzelfde pad als ik gekomen ben. Eén voordeel; ik loop nu bergaf. Dat gaat dus een stuk sneller dan de heenweg, maar met weinig slaap en de pittige heenweg in de benen vind ik het afzien. Eenmaal terug bij het startpunt is iedereen bekaf. We sluiten de tour af, zoals we ‘m ook begonnen zijn; slapend in de minibus. Maar nu wel een onvergetelijke ervaring rijker!

2 juli 2019: Dit blog beschrijft nog de “oude” route naar Rainbow Mountain die met zijn 12 km een stuk langer wandelen was dan de huidige 7 km. Inmiddels wordt sinds vorig jaar deze route door geen enkele operator meer aangeboden, omdat die voor menig toerist te zwaar bleek. Wij bieden daarom nu ook de “nieuwe” route aan die voor iedereen goed te combineren is met een meerdaagse Trail vanuit Cusco. Meer informatie over deze nieuwe route vind je hier.

Rainbow Mountain Peru

Rainbow Mountain Trail

Wil je de "nieuwe" route naar Rainbow Mountain ook niet missen? Boek hem hier!

Rainbow Mountain Trail

Inca Trail ervaringen slapen

Aanbod Inca Trails

Durf jij de Andes te trotseren en ga je de uitdaging aan? Bekijk ons diverse aanbod van uitdagende en memorabele Inca Trails hier.

 Bekijk ons aanbod

Voorbereiding Inca Trail

Voorbereiding op de Inca Trail

Benieuwd hoe jij je het beste voorbereidt op een Trail door de Andes? Lees hier hoe jij je optimaal klaar stoomt.