Machu Picchu Travel

De 6 hoogtepunten van de Heilige Vallei

Estimated reading time: 7 minuten

Hoewel de Heilige Vallei vlakbij Inca-hoofdstad Cusco ligt, waan je je hier in een andere wereld. Zodra de levendige stad uit het zicht verdwijnt, maakt deze plaats voor charmante Andes-dorpjes, ruïnes en véél gekleurde kleedjes, mutsen en andere souvenirs. De rivier die je ziet is de ‘Urubamba’. Voor de Inca’s de heilige rivier. Wij volgen een prachtige route over slingerweggetjes tussen reusachtige bergwanden door. We bezoeken de meest bekende dorpen en zetten deze op een rij.

Pisac

Dalend met de bus vanuit Cusco zie je het eerste dorpje van de Heilige Vallei Pisac al liggen. Even opletten dus, want dit uitzicht wil je niet missen. In de verte zie je de archeologische site al hoog tegen de berg pronken. Wij besluiten eerst even een kijkje te nemen in het dorp. Op het plein is iedere dag een markt. De souvenirs zijn hier wat goedkoper dan in Cusco, dus nóg maar zo’n leuk kleedje inkopen!
Rondom het plein bevinden zich een aantal cafés met balkon waar we graag een kop koffie drinken. Dit dorp leent zich ook goed voor een lekkere en gezellige lunch. Een heerlijke plek met zicht op toeristen die één voor één op de foto gaan met Peruaanse dames in klederdracht vergezeld door een alpaca. Vervolgens kun je de taxi instappen: op naar de ruïnes. Over het algemeen vinden wij de terug wandeling naar beneden hier indrukwekkender dan de ruïnes. De afdaling duurt ongeveer een uur en voert je langs mooie archeologische bouwwerken. Deze zijn een stuk minder toeristisch en daarom zeker een aanrader. De wandeltocht eindigt midden op het plein van Pisac. Een kleurrijke finish!

De afdaling vanaf de ruïnes naar het marktplein van Pisac

Ollantaytambo

Ollantaytambo, ook wel ‘Ollanta’ genoemd, is het populairste en oudste stadje in de vallei. Het gezellige plein, de kleurrijke markt en smalle straatjes met grote keien zien er uitnodigend uit. Al snel merk je dat je hier niet de enige toerist bent. Veel toeristen gaan vanaf hier met de trein naar Machu Picchu Town en plakken er een kort verblijf aan vast. Logisch ook, want Ollantaytambo bezit naast de gezellige sfeer nog een paar serieuze trekpleisters. De ruïnes bijvoorbeeld. Het is even klimmen, maar de bouwwerken en het uitzicht vanaf de terrassen zijn absoluut indrukwekkend! ’s Avonds is er een ruime keuze aan restaurants. Wij schuiven graag aan bij Apu Veronica (Calle Ventiderio, bij het bruggetje), een goed Peruaans restaurant met live panfluitmuziek. Genieten!

Heilige Vallei van de Inca's
De Inca ruïnes van Ollanta

Chinchero

In dit schilderachtige dorpje aangekomen vind je meteen een leuke centrale plaza met een geel/wit kerkje. Dit plaatje is een foto meer dan waard! Het leuke is dat je vanaf hier te voet naar de aangrenzende Inca ruïne kunt gaan. Deze diende voor de Inca’s als het heilige paleis voor hun aanbeden goden. Zowel de ruïnes als het dorpje liggen op zo’n 3700 meter hoogte. De plaza en de daaraan grenzende straatjes doen koloniaal aan. Aan écht leuke eettentjes of koffietentjes ontbreekt het, maar dit wordt ruimschoots goedgemaakt door de aanwezigheid van kleine winkeltjes die je in de straatjes vindt. Het zijn privéhuizen die zijn omgebouwd tot een soort winkeltjes. Met name vrouwen laten je zien hoe ze de alpaca- en schaapswol verwerken tot de leukste spullen die ze er ook te koop aanbieden. Koop je hier bijvoorbeeld een vloerkleed, dan is deze vaak handgemaakt en een stuk goedkoper dan in Cusco.  

De lokale markt van Chinchero waar je o.a. handgemaakte kleden kunt kopen

Yucay

Hoewel dit dorp makkelijk te missen is (want het is klein en langgerekt waardoor je er dwars doorheen rijdt) is deze “achtertuin” van de Inca’s een leuk en mooi authentiek dorpje om te stoppen voor een lekkere lunch of een diner. Je vindt hier ook wat mooie hotels voor een overnachting. Sonesta Posada Yucay is een echte aanrader (wij zijn er getrouwd!), maar ook Casona del Inca. Het zijn beiden koloniaal opgezette hotels met schitterend onderhouden binnentuinen die je helemaal tot rust brengen. Yucay is een stuk minder toeristische plaats in de Heilige Vallei dan Ollantaytambo, Chinchero en Pisac. De hotels liggen vlakbij elkaar en ook dichtbij het voetbalveld waar de kinderen uit de buurt elke dag spelen. Dit voetbalveld is niet te missen als je door Yucay heen rijdt.
Wist je dat hier ook “verborgen” wandelroutes zijn? Ze brengen je naar de bergen en hun kleine, gekleurde gebedskappelletjes die je om je heen tegen de bergen ziet. Neem eens de wandelroute die start naast de kerk van Yucay en loop via het stromend beekje omhoog. Pijltjes wijzen je de weg.

Yucay in de Heilige Vallei
Het schitterende, koloniale hotel Sonesta Posada Yucay

Als je terugkomt kun je genieten van een welverdiend biertje in de lokale Yucay Brewery. Deze brouwerij maakt authentieke biertjes die inmiddels ook in Cusco gretig aftrek vinden.

De zoutterrassen van Maras

We zetten de Tour voort richting Maras. Miljoenen jaren geleden lag Maras onder de oceaan. Het zout dat de zee bevatte is terecht gekomen onder de grond. Er zijn natuurlijke waterbronnen die het zoute water omhoog stuwen waarmee de terrassen gevuld worden. In de felle zon droogt het water en blijft het zout over. Deze terrassen stammen nog uit de tijd van de pre-inca’s. Het zout wordt verkocht op de lokale markten in de Heilige Vallei, maar ook in Cusco en is rosékleurig.

Je kan langs de terrassen lopen om te zien hoe het zout ligt te drogen in de zon. Dit levert ook mooie foto’s op! De entree kost slechts 10 soles.

De zoutterrassen in de Heilige Vallei
De zoutterrassen in Maras

De Inca ruïnes van Moray

Deze ruïnes liggen om de hoek van Moray, op ongeveer 20 minuutjes rijden. Daarom zijn Maras en Moray goed te combineren. Moray kent archeologische cirkelterrassen die uit de tijd van de Inca’s stammen. Het bijzondere van deze terrassen is dat de temperatuur in de onderste lagen verschilt van die van de bovenste. Er zijn bewijzen gevonden dat de Inca’s in deze cirkelvormige terrassen gewassen lieten acclimatiseren aan de hoogte of juist aan lager gelegen gebieden, zoals je terugvindt in de Heilige Vallei. Door het experimentele karakter van deze terrassen heeft het in de volksmond de naam Inca laboratorium gekregen. De cirkelvormige terrassen zijn nog helemaal in tact en leveren daarom een mooi plaatje op.

De archeologische cirkelterrassen in Moray

Heilige Vallei Tour

Bezoek je de Heilige Vallei dan kun je een ‘boleto turistico’ kopen. Dit is een entreebewijs waarmee je meerdere bezienswaardigheden in Cusco en de Heilige Vallei kunt bezoeken. Het boleto turistico is 10 dagen geldig en kost 130 soles (ongeveer €35) per persoon. Dit geeft je de gelegenheid om alle 6 de hoogtepunten verspreid over meerdere dagen te bezoeken.
Je kunt ook kiezen voor een zogenaamd ‘circuito’. Hiermee heb je alleen toegang tot de bezienswaardigheden in Pisac, Chinchero, Ollantaytambo en Moray. De kosten van dit ticket bedragen 70 soles (ongeveer €18,50) per persoon. Bekijk ook onze Heilige Vallei Tour, waarbij je in één dag een bezoek brengt aan Pisac, Ollantaytambo en Chinchero. Een Engelstalige gids en het vervoer van dorp naar dorp regelen wij dan voor je. Kies je liever zelf je hoogtepunten uit de Heilige Vallei? Dan stellen we graag een Tour op maat voor je samen! 

Vrouwen in klederdracht in Ollantaytambo