Machu Picchu Travel

Alles over de hoogte van Machu Picchu

Je bent je reis naar Peru aan het plannen en leest over de hoogte van Machu Picchu. Vanaf ons kikkerlandje op zeeniveau vlieg je via Lima naar de hoge toppen van de Andes. Moet je lichaam wennen aan die hoogte? Jep. Voordat ik daar iets meer over vertel eerst even wat hoogtecijfers:

  • Hoogte Machu Picchu – 2.430 m
  • Hoogte Huayna Picchu – 2.720 m
  • Hoogte Machu Picchu Mountain – 3.082 m
  • Hoogste punt Inca Trail – 4.200 m
  • Hoogte Aguas Calientes – 2.040 m
  • Hoogte Cusco – 3.400 m

Boven de 2.000 meter zit er minder zuurstof in de lucht en daar moet je lichaam aan wennen. Neem dus de tijd om even te acclimatiseren, voordat je een zware inspanning gaat verrichten.

Hoogte Machu Picchu net voordat je aankomt
Archeologische site Wiñaywayna tijdens de Inca Trail op 2.666 m

Acclimatiseren in Cusco

Cusco ligt op een grotere hoogte dan Machu Picchu. Daarom is het de ideale plek om te acclimatiseren. Ik merk bij aankomst in Cusco vooral vermoeidheid. Dat is ook niet zo gek, want ik ben net in Peru en heb dus ook nog een jetlag te verwerken. Gelukkig heb ik vier dagen in Cusco gepland om te kunnen acclimatiseren. Over het algemeen moet 2 à 3 dagen voldoende zijn. Ondanks mijn prima conditie merk ik dat ik snel buiten adem ben als ik door de steile straatjes van Cusco struin. Een zeurderige hoofdpijn komt af en toe om de hoek kijken en mijn eetlust houdt niet over. Het advies: doe rustig aan, duik op tijd je bed in en drink genoeg water!

In de steile straatjes van Cusco kun je goed acclimatiseren

Langzaam stijgen

Een paar jaar geleden bracht ik voor het eerst een bezoek aan Machu Picchu. Ik reisde toen via Bolivia naar het Titicacameer om vervolgens in de bus naar Cusco te stappen. Toen ik in Cusco aankwam, merkte ik dat ik al aardig gewend was aan de hoogte. Het goede nieuws is dus: reizen op grote hoogte wendt! Het Titicacameer ligt overigens op 3.812 meter hoogte en verslaat daarmee de stad Cusco. Wil je een bezoek brengen aan het Titicacameer, dan is de beste optie om te reizen via Arequipa. Deze stad in het zuiden van Peru ligt op 2.335 meter en is daarmee de ideale stop tussen Lima en het hoger gelegen Titicacameer of Cusco. Als je vanuit Bolivia komt, kijk ook dan goed naar de hoogtes en zorg ervoor dat je niet te snel stijgt.

Lees ook onze blog: Rondreis Peru: het ideale ‘rondje’

Kenmerken van hoogteziekte

De meeste mensen die ik spreek die via Lima direct naar Cusco reizen, moeten wel wennen aan de hoogte. Gelukkig zijn de kwaaltjes voor de meesten te overzien en is er niet echt sprake van hoogteziekte. Zo hebben de meesten last van hoofdpijn, vermoeidheid en hebben ze minder zin om te eten. Het schijnt zo te zijn dat 25 procent van de toeristen boven de 2.500 meter symptomen krijgt van hoogteziekte. Dat vind ik best veel! In ernstige gevallen word je echt ziek. Je hebt dan vaak last van misselijkheid, overgeven en duizeligheid. Het is belangrijk om dan maatregelen te nemen. Ook als dit je overkomt tijdens een Trail is het belangrijkste advies om zo snel mogelijk te dalen.

Uitkijkend over de hoogte Machu Picchu
Het uitzicht op Machu Picchu dat op 2.430 m ligt

Tips om hoogteziekte te voorkomen

Van het scenario dat je tijdens je reis last krijgt van allerlei kwalen, word je natuurlijk niet echt vrolijk. Gelukkig zijn er heel wat middelen om te zorgen dat je geen of beperkt last krijgt van hoogteziekte. We hebben de belangrijkste tips voor je op een rij gezet:

– Stijg geleidelijk
– Neem de tijd om te acclimatiseren
– Drink véél water, geen alcohol
– Doe rustig aan en luister naar je lichaam
– Blijf ondanks je verminderde eetlust goed eten. Neem vooral lichte maaltijden.
– Drink coca-thee of kauw op cocabladeren. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat dit helpt, maar baadt het niet dan schaadt het niet.
– Preventief medicatie innemen tegen hoogteziekte. Ik had het medicijn acetazolamide bij me, maar heb het uiteindelijke niet ingenomen.

Voor mijn reis naar Peru ben ik naar de GGD geweest om me onder andere te laten informeren over hoogteziekte en de hoogtes van Machu Picchu. Als je nog vragen hebt over hoogteziekte, dan kan ik je aanraden om daar een afspraak te maken.

Met bovenstaande tips heb ik de échte hoogteziekte gelukkig kunnen omzeilen en heb ik volop genoten van Cusco, de Inca Trail en Machu Picchu!