Machu Picchu Travel

Cusco: onze tips voor jouw Peru rondreis

  • Klimaat: de maanden mei t/m september zijn de hoogseizoen maanden met koude, droge nachten en een felle, warme zon overdag. Deze maanden worden gekenmerkt door grote temperatuurwisselingen. ‘s nachts kan het in Cusco dik onder het nulpunt vriezen en overdag heb je uitschieters naar 24 graden. De maanden oktober t/m april zijn natter door het regenseizoen, maar daardoor ook minder koud.
  • Vervoer: in 6,5 uur ben je hier per bus (Cruz del Sur of Oltursa) vanaf Puno. Daarnaast kun je ook vanaf Lima direct vliegen (LATAM en Avianca) naar Cusco.
  • Tours: vanuit Cusco heb je enorm veel mogelijkheden voor het lopen van Trails, maar ook voor het ondernemen van verschillende soorten Tours. Een paar aanraders zijn een bezoek aan de Heilige Vallei van de Inca’s, raften op de rivier Vilcanota, rondwandelen in Cusco met Free Walking Tours en mountainbiken in de omgeving van Cusco. Tip: neem geen toeristische Mirabus, want die zijn zeer commercieel.
  • Hotels: Onze favorieten in uiteenlopende prijsklasses zijn: Tika Wasi, Ninos Hotel (gerund door Nederlandse vrouw die met de opbrengst Peruaanse kinderen ontbijtjes geeft), Teatro Inka en Amaru Hostal.
  • Restaurants: Onze favoriet met stip is Pachapapa (San Blas). Waarom? Heerlijk vers Peruaans eten bereidt uit de buitenoven en lekker zitten in een binnentuin met heaters en een man die elke avond harp komt spelen. Romantischer vind je niet in Cusco!
    Wil je voor meer lokaal gaan, dan is de pikanteria La Cusquenita onze favoriet. Elke dag live optredens van traditionele dansen uit de regio en je krijgt hier het échte traditionele eten uit Cusco voorgeschoteld. Let op: dit zijn geen kleine hapjes 😉
  • Uitgaansgelegenheden: Je kunt natuurlijk naar alle toeristische trekpleisters rondom het plein gaan, maar de echte Cusqueno gaat voor discoteca Mistika. Vanaf de Plaza zo’n 5-10 minuten in de taxi. Entree kost 10 soles p.p. Wil je je dus iets meer mengen onder de plaatselijke bevolking? Dan is dit dé plek! Voor live-muziek en een heerlijke cocktail moet je bij Republica del Pisco zijn. Hier kun je heerlijk aan de bar hangen en genieten van de live-bands die er elke avond optreden. Wil je de plaatselijke, populaire band Pueblo Andino live zien? Ga dan op zaterdag naar Ukukus.
  • Verblijfsduur: in Cusco kun je zo een week verblijven. Zeker als je minimaal een vierdaagse Inca Trail wilt lopen en dit wilt combineren met een eendaags bezoek aan Rainbow Mountain, de Heilige Vallei, het Humantay meer of gewoon de stad Cusco wilt verkennen. Daarna kun je direct terugvliegen naar Lima en dezelfde avond nog door naar Amsterdam of naar Máncora.
Rondreis Peru: wandelen door de kronkelende straatjes van Cusco