Machu Picchu Travel

Programma Salkantay Trail

Waarom de Salkantay Trail?

• 1 nacht slapen in unieke domes met uitzicht op de sterrenhemel
• Overnachten op privé kampeertereinen waardoor je één wordt met de natuur
• Bezoek koffieplantages en alles leren over hoe koffie gemaakt wordt (dag 3)
• Mogelijkheid om naar het Humantay meer te hiken (dag 1)
• Duik nemen in de thermale baden van Santa Teresa (dag 3)

Programma Salkantay Trail
De Salkantay gletsjer

Dag 1 De adembenemende Apurimac Canyon

Om 5 uur in de ochtend word je opgehaald door je gids om in privébus te vertrekken naar de plaats Marcocasa. In de 3,5 uur durende rit stop je onderweg bij het dorpje Limatambo dat ten tijde van het Inca imperium een belangrijke toegangspoort was tot het rijk van Cusco. De tocht vervolgt zich langs de Apurimac rivier om vervolgens in Mollepata een verzorgd ontbijt te nuttigen. Eenmaal aangekomen per bus in Marcocasa start de Salkantay Trail te voet. De laatste spullen worden op de begeleidende ezels geheven en we gaan van start!

Programma Salkantay Trail: overnachten in een dome
De eerste nacht overnacht je in een dome met zicht op de sterrenhemel

De eerste dag begin je met een lichte klim waarbij je voor het eerst de lokale planten en zeldzame vogels uit de Andes kunt bewonderen. Daarnaast zie je de Apurimac Canyon die een van de diepste canyons is van Peru! Je luncht halverwege de tocht op een punt met een schitterend panoramisch uitzicht. Na de lunch wordt de tocht vervolgd naar Soraypampa met een schitterende kijk in het leven van de plaatselijke Andes bewoners. Je ziet kleine huisjes van bewoners die samen leven en een spectaculair uitzicht op de Humantay berg, die op 5902 meter hoogte ligt. Gaat de hike je de eerste dag goed af?  Dan heb je zelfs de mogelijkheid om in 2 uur extra hiken het schitterende Humantay meer te bezichtigen.
De eerste overnachting verblijf je in Soraypampa op 3650 meter hoogte, waarbij je voor het eerst een glimp op kan vangen van de Heilige gletsjer Salkantay (6271 meter hoogte).

Salkantay Trail programma: beklimming naar Humantay meer
De beklimming naar het Humantay meer is meer dan de moeite waard

Dag 2 Opweg naar de gletsjer Salkantay

Een vroeg ontbijt laat dag 2 beginnen. Vandaag maak je de klim naar de pass van Salkantay op 4600 meter hoogte. Een hogere top dan deze beklim je niet tijdens deze Trail. Om deze top te bereiken moet je het Puna natuurgebied passeren dat gekenmerkt wordt door de droge, rotsachtige en hooggelegen landschappen met minimale beplanting. Het zijn de zogenaamde graslandschappen die de natuur van de Andes kenmerken. Als je even de tijd neemt om rond te kijken is de gletsjer Salkantay niet te missen, maar ook de andere omringende gletsjers en hun smeltwater rivieren niet. Na dit hoogtepunt dalen we af naar Huayracmachay waar we lunchen en waar je een kijkje in het Andes leven krijgt bij het zien van de hard werkende boeren met hun alpaca’s en lama’s.

Hoogtepunt programma Salkantay Trail
4600 meter: het hoogtepunt van de Salkantay Trail

In de middag vervolgen we onze weg naar beneden richting Chaullay. Al naar beneden lopend zie je de vegetatie veranderen: van droge, rotsachtige landschappen van de Puna naar het vochtige, groene en jungle-achtige natuurgebied met een diversiteit aan planten en dieren. Hier zie je de meest exotische orchideeën, begonia’s en vlinders. In Rayanpata overnacht je te midden van deze natuur.

Salkantay Trail: overnachten in Andes hutjes
Overnachten in Andes hutjes

Dag 3 Van jungle naar plantages

Deze dag starten we met een afdaling naar de oever van de rivier. Tijdens de afdaling is er alle gelegenheid om de adembenemende natuur van de Andes verder te bewonderen. Orchideeën, Bromelia’s en Begonia’s worden tijdens je tocht afgewisseld door kleine kolibri’s, spechten en kleurrijke vlinders. Deze dag is qua natuur totaal anders dan dag 1, omdat het gebied waar je doorheen komt veel vochtiger en dus meer begroeid en divers is. Het waant je, met het geluid van stromende rivieren, watervallen en natuurlijke waterbronnen op de achtergrond, helemaal in de jungle! Zwemkleding mee, want de waterbronnen en riviertjes zijn ook toegankelijk voor een verfrissende duik.

Vandaag zien we ook de plantages waar de boeren hun koffie, cocabladeren, avocado’s, bananen, aardappelen, mais en passievruchten verbouwen. De Salkantay Trail wisselt daarmee in hoog tempo verschillende soorten landschappen met elkaar af! De plaatselijke bevolking neemt je mee naar de plantages en legt je uit hoe koffie wordt gemaakt: van boon tot aan de koffie in jouw kopje!
We lunchen ergens langs de route waarna we de tocht voortzetten richting La Playa (2125 meter hoogte), het grootste dorp dat we onderweg tegenkomen. Hier komt de bedrijvigheid weer wat meer op gang en kun je in de plaatselijke winkeltjes de bevoorrading van water en snacks aanvullen. Hier wordt het tentenkamp ook opgeslagen voor de welverdiende nachtrust. Je hebt nu ook de mogelijkheid om lekker bij te komen in de natuurlijke waterbronnen van Santa Teresa. Zwemkleding meenemen dus!

Overnachten op rustige, privé campings

Dag 4 Een glimp opvangen van Condors

Vandaag wandel je in de ochtend in ongeveer een half uurtje naar Lucmabamba vanwaar de échte klim van de dag begint richting Llactapata. Deze plek is beroemd om het panoramische uitzicht op Machu Picchu en met geluk zie je ook een condor over vliegen. Op je weg naar boven word je getrakteerd op het schitterende uitzicht op de Lucmabamba Vallei en word je pad naar boven wederom omringd door jungle-achtig natuurgebied omgeven door metershoge bomen en mist. Aangekomen in Llactapata bezichtig je ook de schitterende Inca ruïnes.

De beklimmingen van de Salkantay Trail zijn nu achter de rug en dus dalen we gedurende 3 uur af naar beneden richting het treinstation. Daar lunchen we alvorens per trein (optioneel) te vertrekken richting Aguas Calientes. In Aguas Calientes is er tijd en ruimte om op eigen gelegenheid het dorpje te bezichtigen, een lokaal restaurantje op te zoeken of een bezoek te brengen aan de thermale baden. Hier overnachten we in een hotel om de volgende ochtend richting Machu Picchu te vertrekken.

Dag 5 Bezoek aan Machu Picchu

Eindelijk is het dan zover: de bus naar Machu Picchu staat klaar voor vertrek in de ochtend. Daar aangekomen zal je gids je in ongeveer 2,5 uur leiden langs de mooiste Inca complexen en de mooiste foto-waardige plaatsen. Hij zal je daarnaast zoveel mogelijk vertellen over de historie die achter deze mysterieuze Inca stad schuil gaat. Na de tour is er tijd om zelf op ontdekking te gaan naar de maantempel of de beschut liggende Inca Brug. In de middag daal je weer per bus (optioneel) of te voet af naar beneden waar je afscheid neemt van de gids en vanwaar je weer de trein terugneemt naar Cusco.

Homepage Salkantay Trail