Machu Picchu Travel

Jorge & Jessie: Bedankt voor deze mooie ervaring

Begin november heb ik de 4-daagse Inca trail gelopen. Al voor het boeken kunnen bellen met Jorge en Jessie voor wat vragen en ook na het boeken nog af en toe contact gehad. Jorge en Jessie zitten vol goede tips en denken echt met je mee, Dat is een hele geruststelling, aangezien ik het toch best spannend vond om de zware trail te lopen.
Slaapzakken en stokken waren via Bruno goed geregeld. In Cusco kregen we nog een heldere briefing van onze gids Saul, die ons tot in detail uitlegde wat we zouden lopen, hoe lang, welke stukken zwaar waren ed. Voor mij werkte het heel goed dit al te weten, waardoor ik er op ingesteld was dat het zwaar zou zijn.
De tocht was qua wandelen inderdaad pittig, vooral dag 1 en 2 waren lang en zeker bij de Dead Womans pass moest ik om de zoveel passen even een pas rust houden. Maar als je rustig aan doet is het goed te doen en heel mooi. De gids helpt door het juiste tempo aan te geven, en het is prima als je met de groep een beetje uit elkaar loopt. Je spreekt gewoon de pauzeplek af. Continu kom je mooie uitzichtpunten tegen en zijn er ruines waarbij de gids je van veel goede info voorziet. Zo leer je veel over de incas en hun rituelen, en ook over de lokale flora en fauna. We hadden een beetje pech met een hele mistige 3e dag, maar de mist voegde ook wat mistiek toe aan de tocht. Het is ook geweldig hoe de natuur steeds verschilt. Het ene moment loop je in de jungle, dan heb je weer mooie vergezichten, en dan loop je door een cloudforrest.
Het eten was heerlijk. Ongelooflijk wat de kok weet klaar te maken aan 3 gangen menus met veel verse groente! lekkerste eten van de reis.
Een aantal tips/handige weetjes voor toekomstige boekers:
1. Wij hadden geen dragers geregeld, maar wilde dat wel graag, dus aan de start bij de ontmoeting met de porters nog geregeld dat de dragers onze slaapzak en matjes meenamen (4kg pp). We hadden geluk dat dit nog kon. Andere mensen hadden dit wel van te voren geregeld en zij kregen een handige duffelbag om alles in te stoppen. Ik zou adviseren dit al in NL te regelen. Geloof me: Alleen aan water, wat eten en kleding heb je al genoeg gewicht tijdens de zware klimmen.
2. Zonsopkomst bij de Sungate klinkt fantastisch, maar hangt wel af van het seizoen. Wij waren in november, dus de zon was allang op toen we bij de Sungate aankwamen. Als je per ce zonsopgang daar wil zien, kijk dan even wat de beste tijd is. (btw: Wij hadden ook daar alleen maar mist, dus het uitzicht was er toch niet)
3. Neem niet te veel kleding mee, maar zorg wel voor laagjes. Soms ga je net een berg over en kan het weer heel anders zijn. Gebruik evt ook wat waterdichte zakken om alles droog te kunnen houden.
4. Je knieën zijn je dankbaar voor het gebruik van wandelstokken. Dat is zeker niet alleen iets voor oude mensen, maar maakt de tocht echt beter te doen
5. De porters zijn bewonderenswaardig. Zonder hen zou je deze tocht niet zo af kunnen leggen. Zoveel als zij meedragen en je dan ook nog eens elke ochtend wakker maken met ‘coca tea miss’. En ook de kok is een held. Zorg dat je voldoende geld hebt om ze een goede fooi te geven (dat wat Jorge&Jessie mailen is echt wat gangbaar is!)
6. Neem genoeg tijd om te acclimatiseren van te voren. Algemene advies is minimaal 2 dagen, maar ik kan langer echt van harte aanbevelen. Het is zoveel leuker om te wandelen als je niet beperkt wordt door je lichaam doordat de hoogte zwaar is. Hoe meer tijd je je lichaam van te voren geeft om te wennen aan de hoogte, hoe meer je kan genieten tijdens de trail.

Jorge & Jessie: Bedankt voor deze mooie ervaring