Machu Picchu Travel

Rondreis Peru: het ideale “rondje”

De ideale Peru rondreis: welke plaatsen moét je zien als je naar Peru afreist? Van surfstrand tot de bergen van de Andes en van cultuur tot sportieve trekkings. In Peru kun je alle kanten op. We bieden je daarom een overzicht van de must-sees in dit prachtige land, waar Jorge vandaan komt en waar we jaarlijks naar terugkeren. En we zitten nooit stil: als Peru specialist ontdekken we altijd zélf de leukste en meest bijzondere plekken voor jou! Check daarom snel de 7 hoogtepunten van Peru!

Rondreis Peru
Het ideale “rondje” door Peru

1. Lima op de fiets als start van jouw rondreis door Peru

In Lima – de hoofdstad van Peru – ligt het internationale vliegveld. Je kunt de stad dus niet missen als je vanuit Nederland naar Peru afreist. Veel toeristen komen er in de avond aan en verlaten Lima echter de volgende dag alweer. Ze vervolgen hun reis naar Arequipa of Cusco (beide mogelijk met vliegtuig) of naar het zuiden richting Huacachina (met de bus). Zonde vinden wij! Want hoewel Lima niet het Rome van Peru is, heeft het wel een bezienswaardig – enigszins vervallen – historisch centrum. Ook zijn de wijken Barranco en Miraflores mooie en gezellige wijken om te bezoeken. Om van het gastronomisch aanbod in Lima nog maar te zwijgen!
Onze tip? Ontdek de moderne en toeristische wijk Miraflores, de kunstenaarswijk Barranco en het historisch centrum per fiets! Want wat wil een Nederlander nog meer?

Onze tips en facts voor Lima – Rondreis Peru

Verken Lima op de fiets

2. Avontuur in de oase van Huacachina

Altijd gedacht dat Oases alleen in sprookjes voorkwamen? Dan heb je het mis! Peru heeft een geweldig mooie Oase in het midden van een prachtige woestijn waar avontuur en rust perfect gecombineerd worden. Na Lima vervolgen wij onze reis dus naar Huacachina!
Vanaf Lima is dat slechts 5 uurtjes rijden en de bussen van Cruz del Sur en Oltursa vertrekken in de ochtend, zodat je daarna in de middag nog kunt genieten van het zicht op de Oase of zelfs een wilde rit in een zandbuggy kunt boeken! We bevelen Cruz del Sur en Oltursa aan, omdat ze een van de meest veilige maatschappijen in Peru zijn en je bij deze maatschappijen je tickets gewoon online met je creditcard kunt kopen. De bussen vanuit Lima rijden altijd naar Ica, waarna je met de taxi voor zo’n 10-15 soles naar het dorpje Huacachina wordt gebracht.

Onmisbaar in jouw Peru rondreis: Oase van Huacachina

Wij vinden Huacachina écht een must-see van Peru. Waarom? Als je geen tijd of zin hebt om naar het Noorden van Peru te vliegen om even van de zon en rust te genieten, dan is dit dé plek na Lima om even bij te komen. Het weer is er overdag erg zonnig en het gehele jaar door zo’n 26 graden. Boek dus zeker een accommodatie met een zwembad! Wij bevelen Ecocamp aan, omdat het leuk is om in een tent te slapen en er een heerlijk zwembad bij. Je kunt er zelfs aan de bar in het water genieten van een cocktail. En we waren niet de enige Nederlanders die deze plek ontdekt hadden 😉

Racen in een buggy en zandboarden

De tour met de zandbuggy mag absoluut niet ontbreken als je in Huacachina bent. Het voordeel van de Tour is dat ze meestal tussen 16-18 uur gepland worden, omdat je dan vanaf de zandduinen kunt genieten van de zonsondergang.  Overdag kun je dan aan het zwembad liggen of lekker even over de boulevard van Huacachina slenteren. Je kunt ook waterfietsen over de oase, maar eerlijk gezegd ogen de boten nogal gedateerd en het animo ervoor is dan ook erg laag onder toeristen .

Onze tips and facts voor Huacachina – Rondreis Peru

Peru rondreis: Zandboarden in Huacachina
Zandboarden in Huacachina

3. Het grootste mysterie van Peru: de Nazca lijnen

Na Huacachina ben je in zo’n 2 uurtjes met de bus in Nazca. De Nazca-lijnen zijn nog steeds een groot mysterie. De tekeningen – zoals onze zoon van 4 ze noemt – zijn gemaakt door de bevolking die zo’n 200 jaar voor Christus in dit gebied leefde. Wetenschappers hebben tot op de dag van vandaag nog geen idee hoe de immens grote figuren zijn gemaakt en waarvoor ze dienden. De theorieën lopen uiteen van astrologische kalender, onderdeel van religieuze rituelen en afvoersystemen van water. Hoe dan ook, de tekeningen zijn alleen vanaf een vliegtuigje goed te bekijken en absoluut de moeite waard.

In Nazca zelf ligt het vliegveld waar vanuit dagelijks vliegtuigjes vertrekken om over de Nazca lijnen te vliegen. Het is ook mogelijk om een tour te boeken vanuit Huacachina, zodat je niet naar Nazca af hoeft te reizen. Dit kan tijd schelen. In Nazca zelf is verder niet zoveel te doen. Er zijn heerlijke hotels met zwembaden, maar je komt hier alleen naar toe voor de eeuwenoude Nazca lijnen.

Onze tips en facts voor Nazca – Rondreis Peru

Rondreis Peru: nazca lijnen
Nazca lijnen

4. La ciudad Blanca Arequipa

Arequipa (2325 meter) – de witte stad van Peru en de stad die achter de nog altijd actieve vulkaan Misti (5822 meter hoog) ligt. Als je vanuit Ica/Nazca afreist naar Arequipa, is dit je eerste kennismaking met de Peruaanse Andes, maar ook met één van de mooiste steden van Peru. De Plaza de Armas van deze stad is een absolute bezienswaardigheid, net als de hagelwitte kathedraal die dit plein siert. Je geniet hier van een heerlijk kopje koffie in een van de gezellige barretjes aan het plein die van bovenaf een schitterend uitzicht geven op de kathedraal en de plaza.

De kathedraal van Arequipa bij nacht

De witte kathedraal van Arequipa

In Arequipa zijn er twee bezienswaardigheden die je móet zien: de witte kathedraal aan het plein en het Santa Catalina klooster.
De kathedraal is vaak pas vanaf 17 uur toegankelijk voor bezoekers. Als je naar binnen wandelt, zie je dat deze immense kathedraal van binnen net zo hagelwit en mooi is als van buiten. Het is daarnaast ook een enorm grote kathedraal met plek voor meerdere “santos” die aanbeden worden. Als je naar buiten wandelt schemert het inmiddels en gaat de verlichting van de kathedraal en het plein langzaam aan. Haast je naar een barretje aan het plein dat uitzicht geeft op de kathedraal om onder het genot van een cocktail te genieten van de zonsondergang. Een goed begin van het bezoek aan deze stad.

Santa Catalina Klooster

De volgende dag kun je erop uittrekken naar het Santa Catalina klooster. Dit klooster, dat in 1580 werd gebouwd wordt nog steeds deels bewoond door nonnen! Sinds 1970 is het voor publiek toegankelijk en is het een waar doolhof aan gekleurde straatjes en huisjes waar je heerlijk doorheen kunt slenteren om de mooiste foto’s te maken. Af en toe komen we wat oude nonnen tegen die ons vriendelijk groeten. Het is nog steeds een klein dorp in de grote stad en je bent zo 2-3 uur verder als je weer naar buiten stapt en de gezellige drukte van de stad tegemoet loopt.

Het kleurrijke Santa Catalina klooster in Arequipa

Colca Canyon Tour

Arequipa is ook het startpunt van één van de mooiste Trails in Peru: het bewandelen van de Colca Canyon. Deze Canyon is maar liefst 2x zo diep als de Gran Canyon van Noord-Amerika en je kunt hier condors doorheen zien vliegen. Je hebt vanuit Arequipa meerdere mogelijkheden voor het bezichtigen van de Colca Canyon: je kunt in 1 dag de Canyon bezoeken waarbij het zien van de condors het hoogtepunt is. Je kan ook twee- of zelfs meerdaagse treks door de Canyon boeken. De tweedaagse Colca Canyon Trail is het beste te combineren in een rondreis door Peru als je ook in Cusco nog tijd over wilt houden om een meerdaagse Inca Trail te lopen.

Onze tips en facts voor Arequipa – Rondreis Peru

Plaza de Armas van Arequipa

5. Puno en het Titicacameer: onmisbaar in jouw Peru rondreis

Puno – 3860 meter – is het dak van onze rondreis Peru. De stad ligt direct aan het Titicacameer en is daarom onze perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de eilanden. Hoewel Puno als stad niet heel veel te bieden heeft, is het Titicacameer een absolute aanrader. Omdat het meer hoog ligt en de zon er vaak schijnt, ligt het hoogst bevaarbare meer ter wereld er vaak als een spiegeltje bij. Succesfoto’s gegarandeerd dus!

Onze tips en facts voor Puno – Rondreis Peru

De drijvende, rieten eilanden van de Uros

6. Cusco: de hoofdstad van de Inca’s

Wat valt er nog over Cusco te zeggen als we het hebben over de must-sees van Peru? Over deze Inca hoofdstad is al zoveel geschreven en gezegd, dat er weinig toelichting nodig is als we zeggen dat je deze stad moét zien als je reist door Peru. De Plaza de Armas is – vinden wij – veruit het mooiste plein van alle Peruaanse steden met zijn twee enorme kathedralen. De stad ademt één en al cultuur en Inca sfeer uit met de kleine, kronkelende straatjes, de leuke barretjes en de enorme hoeveelheid kathedralen. Daarnaast is Cusco het startpunt voor elke gewenste Inca Trail en ook de springplank voor een bezoek aan de Heilige Vallei. Voor meer informatie over de Trails die er zijn, verwijzen we je naar de overige blogs.

Onze tips en facts voor Cusco – Rondreis Peru

Rondreis Peru: de magische Plaza de Armas Cusco
Plaza de Armas van Cusco

7. Surfparadijs Máncora

Ben je helemaal gek van (kite)surfen of zoek je gewoon – net als wij – een heerlijke plek aan zee in Peru? Begin of eindig jouw reis dan in surfparadijs Máncora! De sfeer doet caribisch aan met de kleine strandtentjes aan zee en verkoop van cocosnoten op het strand. Alleen de kumbia muziek die uit de speakers van de strandtentjes schalt, herinnert je eraan dat je in Peru bent 😉

Máncora is pas sinds een paar jaar ontdekt door toeristen. Daarna is het uitgegroeid tot dé strandplek van Peru. Organos en Punta Sal zijn ook populaire badplaatsen onder Peruanen, maar hebben een stuk minder gezellige straatjes. Want hoewel Máncora klein is, wemelt het er van de hotels, hostals, goede restaurantjes en toeristische souvenirwinkeltjes. Daarnaast vind je er veel surfscholen aan het strand die je graag in een paar uur de beginselen van deze sport bijbrengen. De golven zijn hoog en krachtig dus spektakel gegarandeerd! Aan het einde van de dag bij zonsondergang klimt de lokale bevolking zelf op de plank. Schuif aan op een terrasje aan het strand, cocktail erbij en genieten maar!

Onze tips en facts voor Mancora – Rondreis Peru

Mancora bekeken vanuit hotel Del Wawa