Machu Picchu Travel

Inca Trail ervaringen van Fleur!

Hoe waren de Inca Trail ervaringen van Fleur na 4 dagen lang wandelen over de eeuwenoude paden op weg naar Machu Picchu? Jorge vroeg Fleur het hemd van het lijf en stelde haar 10 vragen waarop jij het antwoord wilt weten!

Om te beginnen…Wat vond je ervan?
Inca Trail ervaringen Fleur

Officiële start van de Inca Trail

Geweldig! Ik vond het een hele bijzondere en toffe ervaring. Je wandelt vier dagen door een continu veranderend landschap; over bergen, langs kloven en zelfs door de jungle. Heerlijk om even helemaal weg te zijn van alles. Zo heb je alle tijd om te genieten van de prachtige omgeving, natuurlijk met het magische eindpunt Machu Picchu in gedachte. Onderweg kwamen we een aantal archeologische plekken tegen als voorproefje op Machu Picchu. Die zijn ook zeker de moeite waard! Uiteindelijk vond ik de Inca Trail, dus de weg naar Machu Picchu toe, misschien nog wel indrukwekkender dan Machu Picchu zelf.

Hoe heb je je voorbereid op de Inca Trail?

Heel veel voorbereiding heb ik eerlijk gezegd niet gehad. Toen ik 6 maanden geleden de Trail boekte heb ik wel minstens één keer per dag de trap genomen naar mijn appartement op de 6e verdieping. Ik sport 2 à 3 keer in de week, dus heb wel een redelijk goede conditie.

Vond je het zwaar?

Ja, het was best pittig. Vooral de tweede dag, waarop we een pas van 4200 meter en een van 4000 meter beklommen. Dat was niet voor mietjes! Maar het is zeker goed te doen. Met een gemiddelde conditie moet je de Inca Trail wel kunnen lopen. Wat eigenlijk veel belangrijker is, is dat je fit (en dus niet ziek) bent tijdens de Inca Trail. Dat heb je helaas niet altijd zelf in de hand, maar je kunt bijvoorbeeld wel zorgen dat je voldoende aan de hoogte gewend bent. Ik was 2 weken voor de start van de Trail continu op een hoogte tussen 3400 en 4800 meter, dus dat zat bij mij wel goed. Daarnaast krijgen veel wandelaars buikproblemen, wat je energie en wandelplezier natuurlijk niet ten goede komt. Kijk vooral uit met het verse vruchtensapje die je in veel kleine winkeltjes en "mercados" kunt kopen.

Waar sliep je tijdens de Inca Trail?
Inca Trail ervaringen slapen

Aan het einde van de dag plof je zo neer in je tent

Langs de route liggen een aantal campings waar we overnachtten. Super-de-luxe: mijn koepeltent was al opgezet als ik aankwam. Een aantal porters lopen namelijk vooruit en zorgen dat je bij aankomst meteen kunt neerploffen… Hoe fijn! Je deelt je tent in principe met zijn tweeën, maar omdat ik alleen op reis was kreeg ik een tent voor mezelf. In mijn tent lag een schuimmatje voor me klaar en een kussen. Ik heb er heerlijk geslapen!

 
Hoe waren de sanitaire voorzieningen?

Verwacht geen glamping, maar bij de campings is altijd een sanitair gebouwtje aanwezig. De eerste twee nachten was er geen douche, alleen een paar hangtoiletten. Na gebruik hiervan is een beetje antibacteriële handgel geen overbodige luxe. Op de laatste camping is er wel een douche, maar helaas alleen met koud water. 

Welke bagage heb je meegenomen?

De avond voor vertrek kreeg ik een tas mee waar ik 7 kg bagage in mocht doen. Deze tassen werden, doordat ik extra betaalde (120 euro voor 4 dagen), gedragen door de porters. Dus de spullen die ik hierin deed had ik overdag niet nodig. Wat ging erin? Kleding en een extra matje zodat ik iets zachter lag. Mijn slippers gingen ook in deze tas. Die waren een verademing na een dag hiken op mijn speciaal aangeschafte Inca Trail wandelschoenen.

Moest je alles zelf dragen?

Nee, gelukkig niet, maar dat komt doordat ik een extra porter had ingehuurd. Anders draag je nog wel jouw slaapmatje zelf. Ik had daarnaast een zo licht mogelijke dagrugzak bij me. Hierin stopte ik de spullen die ik overdag nodig had, zoals water, zonnebrandcrème, zonnebril, plastic poncho, paspoort, deet, fotocamera etc. Daarnaast droeg ik mijn eigen slaapzak, maar die was gelukkig lichtgewicht.

Welke kleding zou je adviseren om mee te nemen?

Ik had zelf 2 lange hardloopleggings bij me. Die zitten lekker en wegen bovendien bijna niets. Daarboven droeg ik vooral laagjes. Meestal droeg ik een shirt met korte mouwen, een vest, een dun donsjack en nog een waterdichte jas. De temperatuur varieerde nogal, dus ik laste regelmatig een stop in om weer een laag kleding aan of uit te doen. Mijn korte broek is niet uit de tas gekomen, maar het is wel handig om er eentje mee te nemen voor het geval dat.

Inca Trail ervaringen Fleur

Poncho aan en gaan!

Werd er voor eten en drinken gezorgd?

Op culinair gebied kom je tijdens de trail echt niets tekort! Ik heb me regelmatig afgevraagd hoe ze met zo weinig middelen iedere keer zoveel lekkers op tafel kunnen toveren. Ik werd ’s morgens gewekt met ‘room service’; een lekker warm kopje coca-thee in mijn tent! Eenmaal aan de ontbijttafel had ik bijvoorbeeld de keuze uit een flensje, omelet en een stokje vers fruit. ’s Middags en ’s avonds stond er een soep op het menu en daarnaast nog hele afwisselende maaltijden, zoals rijst, quinoa of pasta met verschillende soorten vlees en groenten. Om de All-Inclusive formule compleet te maken kregen we iedere dag een stuk fruit en een snack mee en was het voor het avondeten tijd voor het ‘happy hour’. Dan dronken we met zijn allen thee en stonden er koekjes en popcorn op tafel. Iedere ochtend en middag kon je bovendien je fles water vullen, dus ook dorst hoefde je niet te hebben.

Inca Trail ervaringen

Vers bereid ontbijtje in de ochtend

 
Heb je verder nog tips?

Neem voldoende (lees: ongeveer 400 Peruaanse soles) geld mee! Mocht je er halverwege de Inca Trail heel slecht aan toe zijn en écht niet verder kunnen, dan is er maar één weg terug. Bij het startpunt aangekomen moet je je reis vervolgen per taxi, en als je Machu Picchu ook nog wilt zien (je hebt de entree immers al betaald) ook nog een stuk per trein reizen. Van dit scenario ga je natuurlijk liever niet uit, maar ook als je de Trail wél uitloopt kun je wel wat geld gebruiken. Namelijk voor de fooi die je de sjouwende porters zeker gunt. Ook is het gebruikelijk om de kok en de gidsen een fooi te geven na afloop. Gemiddeld ontvangt een porter ongeveer 60 Soles (+/- €15) en de kok 150 Soles (+/- €40) per groep. Dit komt ongeveer neer op 100 Soles per persoon. Wat je aan de gids wilt geven is helemaal aan jezelf. En houd je nog wat geld over na de Trail? Dan kun je jezelf trakteren op een welverdiende Pisco Sour in een van de gezellige restaurantjes in Aguas Calientes!

Voorbereiding Inca Trail

Voorbereiding op de Inca Trail

Benieuwd hoe jij je het beste voorbereidt op de Inca Trail? Lees hier hoe jij je optimaal klaar stoomt.

Voorbereiding Inca Trail

Jorge_tijdens_de_Salkantay_Trail

Aanbod Inca Trails

Durf jij de Andes te trotseren en ga je de uitdaging aan? Bekijk ons diverse aanbod van uitdagende en memorabele Inca Trails hier.

 Bekijk ons aanbod

Plaza de Armas Cusco

Dagexcursie Cusco

De Inca Trail combineren met een mooie excursie door de Heilige Vallei of Cusco? Boek er een dagexcursie bij!