Machu Picchu Travel

Is de Inca Trail zwaar?

Is de Inca Trail zwaar? Dat is een veelgestelde vraag aan Jorge en mij. Die vraag is niet altijd makkelijk te beantwoorden, omdat dit afhangt van veel factoren. Jouw conditie, de mate waarin je last hebt van de hoogte en het weer zijn allemaal van invloed op de zwaarte van de Inca Trail. Om toch een antwoord te kunnen geven op deze vraag zetten we alle factoren op een rijtje en lichten ze toe!

Gezondheid boven alles

Met gezond zijn begint de kwaliteit van leven, zo ook voor het kunnen lopen en genieten van de Inca Trail. Heb je geen lichamelijke gezondheidsklachten dan moet het lopen van de Inca Trail voor jou goed te doen zijn, ook als je conditie niet bovengemiddeld is.
Heb je wel last van klachten op dit moment en overweeg je de Inca Trail te gaan lopen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen meedenken in wat je het beste kunt doen in dat geval. Een goede voorbereiding en voorzorgsmaatregelen kunnen bijvoorbeeld al een hele hoop schelen. Jorge heeft als gids vaker met mensen die bijvoorbeeld astma hadden de Trail gelopen en juist dan is een goede voorbereiding belangrijk.

Normale conditie goed genoeg voor de Inca Trail

De Inca Trail is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Wat wij verstaan onder een normale conditie? Iemand met een kantoorbaan die 1-2 keer in de week sport (en ja daar hoor ik zelf ook bij :-)). Hoe meer je sport, hoe makkelijker het je zal vergaan. En troost je: het lopen van de Inca Trail is geen sportwedstrijd. Als jij het dus net even wat zwaarder hebt of gewoon wilt genieten van het uitzicht, dan is er alle tijd om even te rusten en te genieten. De groep gaat zo snel als de langzaamste kan klimmen en de gids zal de mensen die het net wat harder nodig hebben extra ondersteunen. Loop je liever even alleen achteraan? Ook geen probleem: je kan als achterblijver gelukkig niet verdwalen op je weg naar Machu Picchu.

Inca Trail zwaar

Je beklimt veel trappen tijdens de Inca Trail

Het weerbericht: af en toe een buitje

Mijn zus heeft net de Inca Trail gelopen en toen ik haar vroeg hoe het weer was antwoordde ze: het was de hele dag jasje aan, jasje uit. Een kort maar krachtig antwoord, maar o zo goed samenvattend hoe veranderlijk het weer tijdens de Inca Trail kan zijn. Op een en dezelfde dag worden, zon, regen (en dat kan echt harde regen zijn), mist en tropische warmte met elkaar afgewisseld. Duidelijk mag zijn dat heftige of langdurige regenval de Inca Trail zwaarder maakt, omdat natte schoenen of constant gebukt in je poncho lopen niet bijdragen aan het genot van wandelen. Hoewel er op het weer geen pijl te trekken is, kunnen we wel zeggen dat de kans op regen extra groot is tijdens het regenseizoen (half okt – half apr).

De hoog(s)tepunten van de Inca Trail

De een heeft er last van en de ander vliegt rechtstreeks van Lima (zeeniveau) naar Cusco (3400 meter) en heeft bij aankomst helemaal geen last van de hoogte. Wie er last van de hoogte krijgt of zelfs ziek wordt is van tevoren niet te zeggen. Dit is namelijk niet afhankelijk van je conditie of je gezondheid, maar resultaat van het (te) snel stijgen naar hoogtes boven de 3000 meter.

Ik heb zelf gelukkig nooit last van de hoogteziekte gehad tijdens de Inca Trail of als ik rechtstreeks van Lima naar Cusco vloog. Wel ben ik de eerste 2 dagen altijd moe en heb ik last van hoofdpijn. Kortademigheid is bij mij ook altijd een minder prettig bijkomend verschijnsel, waardoor ik gedwongen wordt even rustig aan te doen.
Het belangrijkste advies is daarom om langzaam naar hoogte te stijgen en dan de Inca Trail te gaan lopen (route Lima-Arequipa-Puno-Cusco per bus of deels vliegtuig). Vlieg je wel rechtstreeks van Lima op Cusco, dan raden we je aan om minstens 2 dagen te acclimatiseren.

In Nederland voorbereiden op de Inca Trail

Omdat er in Europa geen bergen te beklimmen zijn die verder reiken dan zo’n 3300 meter, is het lastig voorbereiden op de Inca Trail. Toch kan dit absoluut! Want wist je dat de paden helemaal niet stijl zijn? En voor de stijle stukken legden de Inca’s trappen aan die je het beste zigzaggend kan beklimmen. Dat is daarom ook de beste voorbereiding op deze Trail: traplopen! Als je daar eenmaal je zinnen op hebt gezet, zie je ze overal: op je werk, op stations en in winkels. Laat de roltrap of lift dus voor wat het is en pak de trap!

Mijn Inca Trail voorbereiding doe ik op mijn werk waar ik op de vijfde verdieping gevestigd ben. Ik mag dus elke dag 10 trappen op voordat ik met koffie achter mijn bureau kan ploffen. De eerste keren ging ik kapot bij de tweede verdieping, maar inmiddels lukt het me zelfs om een onderhoudend gesprekje met een collega erop na te houden :-). En eerlijk is eerlijk: ik doe het niet elke dag. En wordt het even zwaar? Gewoon even pauzeren: het is net de Inca Trail! Meer tips? Lees op onze site meer over de beste voorbereiding op de Inca Trail.

Inca Trail zwaar?

Samenvattend kunnen we dus concluderen: Inca Trail zwaar? Ja en nee. Onderschat het niet en bereid je voor, maar je hoeft het zeker ook niet te overschatten. Heb je een normale conditie, ben je in goede gezondheid en heb je zelfs al wat aan voorbereiding gedaan, dan is het goed te doen. Vergeet alleen de poncho niet mee te nemen. Niet die poncho die je laatst gratis uitgedeeld kreeg bij een buitenevenement, maar een echt stevige en tot aan de knieën reikende poncho. En dan? Hard hopen op goed weer en gaan!

Voorbereiding Inca Trail

Voorbereiding op de Inca Trail

Benieuwd hoe jij je het beste voorbereidt op de Inca Trail? Lees hier hoe jij je optimaal klaar stoomt.

Voorbereiding Inca Trail

Jorge_bij_Warmihuañuska

Programma Inca Trail 4 dagen

Bekijk hier het uitgebreide programma van de vierdaagse Inca Trail.

Programma Inca Trail 4 dagen

Lama @ Machu Picchu

Aanbod Inca Trails

Durf jij de Andes te trotseren en ga je de uitdaging aan? Bekijk ons diverse aanbod van uitdagende en memorabele Inca Trails hier.

 Bekijk ons aanbod